Bezár

Tehetségtámogatás

Az alkotmány- és jogtörténettel foglalkozó diákkörösök seregszemléje

Az alkotmány- és jogtörténettel foglalkozó diákkörösök seregszemléje

2021. január 29.
3 perc


A Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának Magyar Jogtörténeti Tudományos Diákköre 2020. november 26-án rendezte meg a Jogtörténeti Tudományos Diákkörök Konferenciáját, amelynek célja a jogtörténeti kutatással foglalkozó graduális hallgatók számára lehetőséget biztosítani eredményeik ismertetésére. A kezdeményezést nagy érdeklődés övezte, így az első alkalommal meghirdetett rendezvényen tizenegy dolgozat bemutatására kerülhetett sor. A konferencia országos jellegét hűen tükrözi, hogy hét egyetem is előadással képviseltette magát a konferencián. A vírushelyzet okán a szimpózium az online térben valósulhatott meg.

csoportkep

A rendezvényt Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, az SZTE-ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezetője nyitotta meg. Először a Büntetőjogtörténeti Tagozatban ismertethették a hallgatók a dolgozataikat. Elsőként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkező Barta János mutatta be a gróf Zichy Ödönnel szemben 1848-ban lefolytatott eljárást, majd Győri Ágoston, a Debreceni Egyetem hallgatója ismertette a debreceni kollégiumi fegyelmezések 19. századi gyakorlatát. Végül a tagozat lezárásaként Horváth Viktor és Kukla Zsuzsanna együttesen vázolta a gyújtogatás jogkövetkezményeit a germán szokásjogban összevetve a római joggal, akik a Szegedi Tudományegyetem Európai Jogtörténeti Tanszékének színeiben vettek részt a konferencián.

Horvath_Viktor-Kukla_Zsuzsanna1

A tagozat levezető elnöke Dr. Varga Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Magyar Jogtörténeti Tanszékének docense volt.

A második tagozat a magánjogtörténeti témájú dolgozatokat gyűjtötte egy csokorba, amelynek moderálását Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária vállalta magára. A Debreceni Egyetem oktatói által felkészített Joó László Ádám egy izgalmas témát dolgozott fel, ugyanis a második bécsi döntés után Magyarország számára visszajuttatott Észak-Erdély házassági vagyonjogával foglalkozott. A győri Széchenyi István Egyetem diákköröse, Keszei Franciska a végrendeletek néprajzi és jogi vetületeit ismertette 18. századi példák alapján, míg Rácz Anikó a francia házassági jog 19. századi történetének egyes elemeit mutatta be a pécsi jogtörténeti műhely reprezentánsaként.

Barta_Janos5

Az utolsó tagozat a délután folyamán a közjogtörténeti kutatási eredmények ismertetését fogta össze, amely így öt előadásból állt. A szekciót vezető Pétervári Máté elsőként az ELTE diákjának, Kurunczi József Benedeknek adta meg a szót, aki az Amerikai Egyesült Államok alkohol- és drogpolitikáját boncolgatta történeti szempontból a szesztilalmat és a drogok elleni fellépést fókuszba helyezve. Levstok Benedikt, a Szegedi Tudományegyetem Európai Jogtörténeti Tanszékének elsőéves diákköröse Ferenc Ferdinánd személyes profilját, életrajzát vázolta fel.

sss_page

Sallai Balázs dualizmus kori közigazgatási témát vizsgált, ugyanis alma materének székhelyén található levéltári források alapján elemezte egy debreceni fegyelmi ügy hátterét. A Károli Gáspár Református Egyetemen folyó eredményes diákköri kutatómunka bizonyítékaként Schlachta Boglárka Lilla a bírák fegyelmi ügyeit vizsgálta szintén levéltári források figyelembevételével. Varga Benedek pedig egy a Horthy-korszakban létrehozott államszerv, a Legfelső Honvédelmi Tanács történeti bemutatását célozta a szegedi jogtörténeti iskola hagyományait követve levéltári források felhasználásával.

Gyori_Agoston5

A rendezvényt a jogtörténeti műhelyek részéről övező pozitív fogadtatást jól jelképezi, hogy a témavezetők is szinte kivétel nélkül becsatlakoztak a tudományos tanácskozásba, amely így kiváló találkozási lehetőséget teremtett az ország jogtörténészeinek.

vvvv_page

Emellett záróbeszédében Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária is kiemelte, hogy a szakmai kapcsolatok erősítésének fontos része egymás munkájának megismerése, amely e rendezvény célja is volt. A rendezvény a hallgatók OTDK-ra való felkészülését is eredményesen szolgálta.


A konferencia programja az alábbi linken érhető el.

Pétervári Máté



capture-20210127-104411


„A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2019-2020) című, NTP-HHTDK-19-0035 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg”

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek