Bezár

Hírek

Japan_Osztondij

Japán ösztöndíj lehetőség

Japán ösztöndíj lehetőség

2023. augusztus 24.

A Magyarországi Japán Nagykövetség idén is meghirdeti a MIRAI program nevű, rövid távú ösztöndíját. A MIRAI program a japán állam egyik legújabb ösztöndíja, melynek fő célja Japán bemutatása a külföldiek számára, egymás megértésének elősegítése, a tudományos párbeszéd erősítése és a jövő vezetői közötti kapcsolatépítés támogatása.

Idén a jelentkezők két program közül választhatnak, személyesen vagy online.


Személyes program: Application Guidelines (Visiting Japan Program)

A nyertes pályázók egy hetet novemberben Japánban töltenek, ellátogatnak többek között Tokióba, Kiotóba és Hirosimába, ahol a főbb látványosságok megtekintése mellett előadásokon és diskurzusokon vehetnek részt.

Az utazást megelőzően a résztvevők online pre-exchange program keretében útmutatást kapnak arról, hogy a Japánban töltött idejük alatt szerzett tapasztalataikat miként oszthatják meg az online felületeken. A program költségeit - a repülőjegyet, szállást, étkezést, belépőket - teljes egészében a japán állam fizeti.

A személyes programra jelentkező és nyertes hallgató szakterület szerint a 2. csoportba – diplomáciával és biztonságpolitikával, stb. – kerül. A csoport kiutazási ideje 2023. novemberben egy hét.

Online program: Application Guidelines (Online Program)

Az online programban a hallgatók vizuális látogatást tesznek a kutatóintézetekben, részt vesznek workshopokon és beszélgetésekben. A programokat körülbelül 10 egymást követő napra vagy október 1. és október 20. közötti kijelölt időpontokra szervezik. Az előadások célja többek között a regionális és kulturális megismerés (Discovering Regions and Cultures) témakörének népszerűsítése.


További részletek:

A jelentkezett hallgatókra számítanak abban, hogy a személyes- vagy online programok alatti és utáni élményeiket másoknak is bemutassák például kérdőívek kitöltésével, a közösségi média felületein tartalmak megosztásával, valamint saját projekt, prezentáció készítésével.

Fertőző betegségek és egyéb előre nem látható események miatt a programot felfüggeszthetik, elhalaszthatják, vagy a formátumán változtathatnak.


***

Jelentkezés:

Első körben a benyújtott pályázatokat karunk bírálja el és – a Magyarországi Japán Nagykövetség által meghatározott létszám szerint – egy hallgatót ajánlhat a Nagykövetség általi második körös bírálatra. Az eredményről október elején fog végső döntés születni.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

 • Önéletrajz
 • Hallgatói törzslap a legutolsó két lezárt, aktív félévről
 • Aktív hallgatói jogviszony igazolás
 • Angol nyelvvizsga bizonyítvány másolata
 • Motivációs levél

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 7.

A pályázati anyag benyújtását a lawschool@szte.hu email címre várjuk.


***


Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar által elbírált nyertes pályázónak szeptember 11-ig kell kitöltenie a fenti Application Guidelines linken található online űrlapot.

A nyertes pályázónak lehetősége van a személyes- vagy az online programra, vagy mindkettőre jelentkezni. A határidő szeptember 11. (23:59 magyar idő szerint). Késés esetén a felület nem lesz elérhető.


A jelentkezéshez az alábbi dokumentumokat szükséges az online jelentkezési felületre feltölteni (További részletek az Application Guidelines-ban találhatók.):

 1. Érvényes útlevél
 2. Két esszé: angolul

  Plan of dissemination

  Expectations of participating in this program

 3. Leckekönyv vagy hallgatói jogviszony igazolás
 4. Két nyilatkozat (letölthetőek):

  Letter of Understanding

  Handling of Personal Information

 5. Igazolványkép

A programoknál szereplő linkeken találnak egy-egy rövid összefoglalót, egyéb más részletes információt a szükséges dokumentumokról, a részvételi feltételekről stb.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek