Bezár

Hírek

Fedezd fel! #együttújra

1 2 
2023. augusztus 25.
4 perc

Pecuniam credere. Életképek az antik római hitelélet világából című dolgozatával II. helyen végzett az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekció, Római Jogi Tagozatában, Horváth Kata Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar végzett joghallgatója. Kata témavezetője Prof. Dr. Jakab Éva, az SZTE ÁJTK oktatója és Dr. Pozsonyi Norbert, az SZTE ÁJTK adjunktusa volt

2023. augusztus 11.
3 perc

Az anyagi pervezetés felülbírálata a másodfokú eljárásban című dolgozatával II. helyen végzett az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Polgári Eljárásjogi Tagozat, Állam- és Jogtudományi Szekciójában Tucsek Máté, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar végzős joghallgatója. Máté témavezetője Dr. Szívós Kristóf, az SZTE ÁJTK tanársegédje volt.

2023. augusztus 04.
4 perc

Politikusok a Facebookon: a 2021-es előválasztási és a 2022-es országgyűlési választási kampány az online térben című dolgozatával I. helyen végzett az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Politikatudomány II. Tagozatának Társadalomtudományi Szekciójában Csiby Fruzsina, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar doktorandusz hallgatója. Fruzsina témavezetője Dr. Merkovity Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense volt.

2023. július 28.
2 perc

Az alapjogok horizontális hatálya - egy elemzés a hazai alkotmánybírósági gyakorlat alapján című dolgozatával I. helyen végzett az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójának Alkotmányjog IV. tagozatában Koncz Péter, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar végzős joghallgatója. Péter témavezetője Dr. Sulyok Márton, az SZTE ÁJTK Közjogi Intézetének adjunktusa volt.

2023. július 21.
3 perc

Emberi jogi egyezményekhez fűzött fenntartások című dolgozatával III. helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Nemzetközi Tanulmányok II. Tagozatának Társadalomtudományi Szekciójában Biró Roland, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar nemzetköz tanulmányok szakirányon diplomát szerzett hallgatója. Roland témavezetője Dr. Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének vezetője, egyetemi docens volt. A sikeres eredményt elért hallgató jelenleg az SZTE ÁJTK elsőéves joghallgatójaként folytatja tovább tanulmányait.

2023. július 14.
4 perc

Az árdrágító visszaélésekről szóló 1916: IX. tc. dogmatikai elemzése a Budapesti Királyi Törvényszék gyakorlata alapján (1916-1918) című dolgozatával I. helyen végzett az Országos Tudományos Diákköri Konferencián és elnyerte a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját Varga Benedek, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar negyedéves joghallgatója. Benedek témavezetője Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, az SZTE ÁJTK Magyar Jogtörténeti Tanszék vezetője, egyetemi tanár és Dr. habil. Varga Norbert, egyetemi docens volt.

2023. június 26.
5 perc

2023. június 23-án emléküléssel egybekötött, emlékszoba avatóval tisztelgett Prof. Dr. Nagy Ferenc munkássága előtt a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Jogász Egylet.

2023. június 16.
4 perc

Berki Tünde, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar harmadéves jogász szakos hallgatója Kazinczy-éremmel tért haza a nemrégiben megszervezett Szép magyar beszéd verseny országos döntőjéről. A már kari fordulón remekül teljesítő fiatalt és felkészítő tanárát, Beslin Anitát kérdeztük.

2023. május 26.
5 perc

Prof. Dr. Hajdú József több mint húsz éve oktat és kutat a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékén, több nemzetközi szervezet tagja, köztük az Európa Tanács Szociális Jogok Bizottságának is. Március 15-én Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Prof. Dr. Hajdú Józsefet elismerése kapcsán kérdeztük.

2023. május 30.
2 perc
2023. május 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar a 2022/23-as tanévben ünnepli kolozsvári alapításának 150. évfordulóját. Ezen alkalomból a kar Közjogi Intézete 2023. május 5-én id. Prof. Dr. Martonyi János életpályája és munkássága előtt emléküléssel egybekötött, emlékszoba-avatóval tisztelgett. Az eseményen köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, részt vett és előadott többek között Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is.

2023. május 03.
2 perc

2023. április 19. és 20. napján 8. alkalommal került megrendezésre a Dr. Nagy László Alapítvány szervezésben a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny Budapesten, amelyen – az idei évben először – a legjobb 4 közé 3 szegedi joghallgató jutott be.

 

2023. március 31.
6 perc

2022/23-as tanévében 150 éves fennállását ünnepeli a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar – az intézmény március 31-én, „150 éve a magyar jogásztársadalom szolgálatában” címen ünnepi ülést szervezett.

2023. február 10.
7 perc

Dr. Rúzs Molnár Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék docense számára a 2022-es év az elismerések éve volt. A Kar által odaítélt Pro Facultate Emlékplakett mellett a Magyar Tudományos Akadémián átvehette a Rézler Gyula-díjat is. Nem választana másik pályát, és véleménye szerint a munkajog a „legemberarcúbb” jogterület. Oktatásról, kutatásról, elismerésekről és szabadidőről is beszélgettünk.

2023. január 17.
5 perc

Dr. Lukács Adrienn nemcsak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán állja meg a helyét, hanem a Kúria főtanácsadójaként is igyekszik a lehető legjobban teljesíteni. Az oktatás mellett kutat, ilyenkor leginkább a munkajog és a digitalizáció rejtelmeibe ássa bele magát.

2023. január 13.
7 perc

Dr. Juhász Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének adjunktusa hisz a hallgatókkal való együtt gondolkodásban, a tehetséggondozásban és az önfejlesztésben. Amellett, hogy oktat, kutat is. Mottójaként, az Anna & the Barbies egyik ikonikus dalának refrénjére esküszik, szabadidejében előszeretettel sportol és utazik. Mindezek mellett a nemrégiben neki ítélt Pro Facultatate Emlékplakettel való kitüntetésről is beszélgettünk.

2022. december 16.
5 perc

Dr. habil. Merkovity Norbert a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense nemrégiben Nívódíj Monográfia-díjban részesült. A politológus nemcsak oktat, hanem ír és kutat is, emellett több társaság és bizottság tagja. Díjáról, a mai magyar politikai kommunikációról, oktatásról és szabadidőről is beszélgettünk.

2022. december 02.
7 perc

Dr. Kemenes István nemcsak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar ikonikus alakja, hanem a magyar igazságszolgáltatásé is. Számos kitüntetés birtokosa, ilyen a Civis Academicus Honoris Causa díj is, amelyet az SZTE ÁJTK Kari Tanácsa nemrég neki ítélt oda. Dr. Kemenes Istvánnal hivatásról, betöltött szerepekről, kiemelkedő pillanatokról, felelősségről, sikerről és szabadidőről is beszélgettünk.

2022. december 09.
7 perc

Bartos Blanka, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar egykori hallgatója Danubius Young Scientist Award elismerésben részesült - a díjat 2022 novemberében Szlovéniában vehette át. Kutatásának fő témája: a gén-, és sejtterápiák elérhetőbbé tétele a betegek számára, jogi szempontból. Az SZTE ÁJTK korábbi hallgatóját, egykori oktatója, mentora, Prof. Dr. Görög Márta, az intézmény dékánja terjesztette fel. Tanulmányokról, hivatásról, célokról beszélgettünk az ifjú kutatóval.

2022. november 19.
3 perc

2022. november 18-án Kartörténeti konferenciával és kiállítás megnyitóval emlékezett fennállásának 150. évfordulójára a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az eseményt Prof. Dr. Görög Márta, a kar dékánja nyitotta meg, minek után több, neves professzor is előadott. A rendezvényt a Kartörténeti kiállítás megnyitása zárta.

2022. október 28.
5 perc

XXI. századi tantermek, modern belső és külső terek, fénylő kupola - szalagátvágással ünnepelték 2022. október 28-án az Állam- és Jogtudományi Kar főépületének felújítását Szegeden. Az eseményen az egyetem vezetői és a kar dékánja mellett köszöntőt mondott Dr. Lázár János, az Építészeti és Beruházási Minisztérium építési és beruházási minisztere is.

2022. november 08.
7 perc

A tudományos ismeretterjesztés ritka jelenség a jogi területen. A büntetőjog kényes témaköreiről nyíltan és közérthetően beszél Dr. Karsai Krisztina professzor. A Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezető egyetemi tanárát a büntető igazságszolgáltatással kapcsolatos és eloszlatandó tévhitekről szóló video-sorozatáról, az online platformokon elért kommunikációs sikereiről kérdeztük.

2022. november 04.
2 perc

2022 októberében harmadik alkalommal rendezték meg a Jurista Kupát, az eseménynek ezúttal Debrecen adott otthont. A sportrendezvényen nyolc jogi kar hallgatója, négy sportágban, három napon keresztül mérte össze erejét a szépen fénylő kupáért. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szerepéről, és versenyben elért eredményekről Tucsek Mátéval, az SZTE ÁJTK Pro Jure Egyesület elnökével, és Varga Andrással, az SZTE ÁJTK joghallgatójával beszélgettünk.

2022. október 21.
2 perc

Kilenc hallgató részesült Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A 2021/22-es tanévben végzett szorgalmas munkáért járó elismerést a hallgatóknak 2022. október 19-én Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja adta át. Az ösztöndíjak kiosztására a II. rendes Kari Tanácsülésen került sor.

2022. október 07.
4 perc

A fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről, az Igazságügyi Minisztérium jogászösztöndíj programjáról, és a közigazgatási szakmai lehetőségekről is szó esett 2022. október 5-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon. A témákról Salgó László közigazgatási államtitkár, és Kupecki Nóra, alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár tartott előadást az SZTE ÁJTK hallgatóinak.


2022. szeptember 20.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Centruma, az SZTE Sportközpont és az SZTE Alma Mater közösen szervezett nagyszabású rendezvényt a Nemzetközi Egyetemi Sportnap alkalmából, a Füvészkertben. A résztvevők különböző mozgásformákat próbálhattak ki, napközben emléktáblát avattak egy korábbi, sikeres sportos kampány emlékére ültetett fánál, este pedig futóverseny zárja a programot.

2022. szeptember 16.
5 perc

Díjak, ösztöndíjak, elismert kutatások, legalább egy tucat, magasan betöltött pozíció, hallgatóbarát órák, színvonalas oktatás – ezek jellemzik Prof. Dr. Jakab Évát, az SZTE ÁJTK oktatóját, aki augusztus 20-án Magyar érdemrend lovagkereszt kitüntetésben részesült. A professzor asszonyt hivatásról, kihívásokról, szabadidőről és családról is kérdeztük.

2022. szeptember 07.
4 perc

Jogtörténész, egyetemi tanár, férj, családapa – Magyarország Köztársasági elnöke augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta neki – hivatásról, családról, felelősségről és szabadidőről kérdeztük a kitüntetettet.

2022. augusztus 22.
2 perc

A nemzeti ünnep alkalmából, augusztus 20-án állami kitüntetéseket adtak át. A Szegedi Tudományegyetem polgárai közül többen részesültek elismerésben.

2022. július 18.
4 perc

Thalyta Santos, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Nemzetközi Tanulmányok mesterképzésének hallgatója nyerte a Eugloh Annual Summit keretében megrendezett, EUGLOH's Got Talent tehetségkutatót, ahol énekével a Szegedi Tudományegyetemet képviselte.

2022. június 28.
5 perc

Az ukrán származású Pavlo Burdiak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar másodéves PhD hallgatója. Részt vett az SZTE Prezilimpia elnevezésű prezentációs technikákat összemérő versenyén, amelynek országos döntőjében 2. helyezést ért el. Az idei versenyt a „Nagy múltú iskolák, XXI. századi oktatás” témakörében hirdették meg, amely keretében Burdiak „Online oktatás: lehetőség vagy kihívás?” címmel adott elő.

2022. június 17.
5 perc

A sport és az egyetem jól megfért egymás mellett Dr. Molnár Tamás hallgatói életében, aki a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott 1998-ban. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó most, a szegedi klub vezetőjeként képviseli azt a koncepciót, amelyet annak idején hallgatóként ő is sikerre vitt: a sport és a tanulás a legmagasabb szinten is gyakorolható egyszerre.

2022. június 02.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 45 évvel ezelőtt, azaz 1977-ben végzett hallgatói találkoztak 2022. május 28-án, Szegeden. Az évfolyamot Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja köszöntötte. Ezt megelőzően az SZTE ÁJTK egykori hallgatóit képviselve, Dr. Téglás Péter osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, aki Dr. Rokolya Gábor beszédét tolmácsolta.

2022. május 23.
2 perc

2022. május 25-én mutatja be az Egyetemi Tavasz záróeseményeként legújabb lemezét a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, Tandi Flora. Az énekesnő harmadik lemeze decemberben jelent meg #5050 címen, zenei anyagát a szegedi Molnár Gábor jegyzi. Az új dalok tematikus koncepcióra épültek és összetartó erejük van: az egyenlőség fontosságát mutatják be az élet legkülönbözőbb területeire vetítve.

2022. március 24.
8 perc
2022. január 16.
5 perc
2021. november 25.
2 perc
2021. november 24.
3 perc

A nyomozás tudományát segíti az a különleges kriminalisztikai oktató kabinet, amelyet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a Csongrád-Csanád megyei rendőrök számára alakított ki az SZTE és a rendőrség, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Moszkvai körúti objektumában. Az elméleti tudás gyakorlatba való átültetését segítő helyiséget 2021. november 24-én, ünnepélyes keretek között adták át.

2021. november 15.
2 perc
2021. november 13.
5 perc

Ünnepi Szenátusülés zárta 2021. november 13-án a Szegedi Tudományegyetem Napját. Az ünnepségen a hagyományokat követve a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományozott az universitas vezető testülete. A kitüntetettek sorát a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának kutatói és oktatói is erősítették.

2021. október 18.
1 perc

Szeptember 16-19. között zajlott a XXIV. Internationales Sommerseminar zur Antiken Rechtsgeschichte Bécsben.

2021. október 05.
1 perc

Évek óta meglévő szoros együttműködését újabb területekkel egészítette ki a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

2021. október 01.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2021. szeptember 30-án Díszoklevél Átadó Ünnepséget tartott az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol a Kari Tanács döntése értelmében az SZTE ÁJTK 1 fő részére rubindiplomát, 3 fő részére gyémántdiplomát és 35 fő részére aranydiplomát adományozott.

2021. szeptember 30.
1 perc
2021. szeptember 23.
3 perc

A Magyar Jogász Egylet hagyományteremtő eseményén, az Első Magyar Jogi Könyvszalon rendezvényén népes szegedi delegáció tette tiszteletét 2021. szeptember 18-án a felújított budapesti Károlyi-Csekonics-palotában.

2021. szeptember 20.
3 perc

A digitális technológiák mindennapi életben való széleskörű használata, a kreatív gondolkodás, a közérthető kommunikáció a 21. század emberének nélkülözhetetlen készségeivé váltak. A felelős felsőoktatási intézmények éppen ezért igyekeznek mindennapi oktatási eszköztárukat folyamatosan bővíteni, és a kor aktuális trendjeire is figyelemmel lenni.

2021. szeptember 16.
1 perc
A Debreceni Egyetem hagyományteremtő szándékkal rendezte meg 2021. szeptember 2-án és 3-án az OTDK Plusz elnevezésű rendezvényt, amelynek célja a 2021 tavaszi OTDK tagozataiban első díjjal jutalmazott hallgatók számára lehetőséget biztosítani győztes dolgozataik bemutatására a szélesebb szakmai közönség előtt.
2021. szeptember 16.
1 perc

Két újonnan kialakított tantermet, egy közösségi teret és egy dolgozói étkező-konyhát adtak át az SZTE ÁJTK Bocskai utcai épületében.

2021. szeptember 14.
2 perc

Az Állam- és Jogtudományi Kar mindig kiemelten fontosnak tartotta, hogy a munkatársak publikációi megfelelő bemutatás keretében ismertetésre kerüljenek. Erre kiváló lehetőség nyílt a 92. Ünnepi Könyvhét, amelynek mottója: „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” kapcsán az alábbi két kötet került bemutatásra.

2021. szeptember 12.
1 perc

Az SZTE idei felvételi eljárása kiemelkedően sikeresnek bizonyult, az ÁJTK egyike azon Karoknak, melyek jelentősen tudták növelni első éves hallgatói létszámukat.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek