Bezár

Hírek

european_public_law_academy_2023

Karunk két hallgatója részt vett a görögországi Európai Közjogi Akadémián

Karunk két hallgatója részt vett a görögországi Európai Közjogi Akadémián

2023. október 25.
3 perc

Idén egy háromhetes oktatási program keretében az Igazságügyi Minisztérium (IX-SZ/ID/513/2022) anyagi támogatásával a Nemzetközi és Regionális Tudományok Intézete Állam- és Jogtudományi Karának két hallgatója részt vehetett az EPLO által szervezett Európai Közjogi Akadémián Görögországban. A kurzus lehetőséget adott Medvegy Dalma és Bácsfalvi Soma számára, hogy az emberi jogok körüli jogi témákat feltárják, és az európai és nemzetközi emberi jogi szabályozást és védelmet több szempontból megvizsgálják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az első hét előadásainak keretein belül dr. Vasilka Sancin, az emberi jogok szakértője ismertette a résztvevőkkel az egészséges környezethez való jogok. Ezen a területen belül az Európai Tanácsot, az Emberi Jogok Európai Egyezményét és az EJEB ítélkezési gyakorlatát is részletesebben megismerhették hallgatóink. A hallgatóknak emellett bemutatásra kerültek azok a kihívások is, amelyekkel ezek a szervezetek szembesülnek a környezetvédelem és az emberi jogok összefüggésében, és megvitatták ezen problémák lehetséges megoldásait is. Az előadások interaktív jellege lehetővé tette a résztvevőknek, hogy a környezetvédelmi jogászok helyébe léphessenek, és az egyik vagy a másik oldalt képviselhessék ezen összetett problémák megvitatásakor.

A második héten diákjainknak mélyebben bemutatásra került az emberi jogok és a technológiai fejlődés közötti kapcsolat és ennek jogi aspektusai. Ezek az előadások megvizsgálták a technológiára és alapvető emberi jogokra vonatkozó különféle jogszabályokat és ítélkezési gyakorlatot. Szóba került továbbá az adatvédelem, az internet a mesterséges intelligencia korában, valamint az téma, hogy az mesterséges intelligencia, mint a tartalom eltávolításának eszköze az online platformokról, miként vet fel aggályokat a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban.
european_public_law_academy_1_450x330

Az utolsó héten, az Európai Közjogi Csoport (EGPL) éves összejövetele alkalmából a különböző országokból érkező vendégelőadók az alapvető emberi jogok témáján belül, átfogóbb témákkal ismertették meg a résztvevőket. Ezeken az előadásokon szó esett a fenntarthatóságról, az emberi jogok és az állam-, valamint az emberi jogok és a vállalatok közötti kapcsolatokról. A program teljesítésének feltételeként hallgatóinknak két esszét kellett írniuk a témához kapcsolódóan. Medvegy Dalma felidézi, hogy ez a feladat inspirálta további kutatásokra azokon a területeken, amelyek nagyon érdekelték. Szerinte a program ezen aspektusa rendkívül értékes volt a jövőbeli karrierjének szempontjából is.

Az összejövetel alkalmából érkező szegedi vendégprofesszoraink – Dr. Szalai Anikó, Dr. Tribl Norbert és Dr. Sulyok Márton – vezetésével hallgatóink az „Állami funkciók a digitalizáció, üzlet, emberi jogok, és alkotmányosság” elnevezésű közös workshopon is részt vettek.
european_public_law_academy_24_450x330
A program lehetőséget biztosított arra is, hogy a résztvevők meglátogassák a görög ombudsmant, ahol megismerkedhettek az ott folyó munkával és az ott dolgozók előtt álló kihívásokkal, valamint az ombudsmannak az Európai Unióval való együttműködésével. Vezetett túra keretében a Görög Parlamentet is meglátogatták hallgatóink.
european_public_law_academy_3_450x330
Az előadások keretein kívül diákjain megtekinthették a híres Akropolisz Múzeumot és a Poszeidón templomot is. Dalma és Soma rendkívül hálásak a lehetőségért, a programot nagyon értékesnek és tanulságosnak találták. Elmesélték, hogy az ott megszerzett szakmai tapasztalatuk páratlan, és örülnek, hogy a világ minden pontjáról érkező sok diákkal és jogi szakemberekkel kerülhettek kapcsolatba.
european_public_law_academy_4_450x330Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek