Bezár

Hírek

IMG_0254

Ismét dobogós helyen végzett a szegedi jogi kar hallgatója a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyen

Ismét dobogós helyen végzett a szegedi jogi kar hallgatója a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyen

2024. április 19.
2 perc

A Bird & Bird és a Dr. Nagy László Alapítvány szervezésben 9. alakalommal került megrendezésre a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny 2024. március 20-án és 21-én, amelyen a szegedi jogi kar 2 hallgatója végzett a legjobb négy között

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Ahogy a verseny szervezői közösségi oldalukon közzétették, idén rekordszámú nevezés érkezett, amelynek keretében a jelentkezőknek egy írásbeli beugró feladatban megoldási javaslatokat kellett adniuk egy 17 éve elhibázott adásvételi szerződés okozta helyzet orvoslására.

 

A versenybizottság az így nevezők közül 16 hallgatót választott ki, akik részt vehettek a Budapesten megrendezésre kerülő kétnapos szóbeli fordulókon, amelyre karunkról 3 hallgató jutott tovább.

 

Az első napon két szóbeli selejtező fordulót rendeztek, az elsőben egy munkáltató és egy munkavállaló jogi képviselőjeként kellett egyeztetni, arról, hogy a munkáltatónál hatályban lévő ESOP megállapodások rendelkezései diszkriminatívak-e a nőkkel szemben, tekintettel a gyermekvállalással kapcsolatosan "kiesett" időre.

A másodikban egy védjegy jogi kérdést jártak körül a versenyzők, amelyben amellett vagy éppen ellen kellett érvelni, hogy egy szépségipari termékeket gyártó óriás cég védjegy joga megszűnt-e, illetve hogy jogszerű volt-e az ellenfél védjegy használata, aki a vélelmezett megszűnésre tekintettel elkezdte használni a védjegyjoggal védett termék nevét és külső jellemzőit.

 

Az első nap eredményeként a legjobb négy jutott tovább, közöttük két negyedéves szegedi hallgató Berki Tünde és Pszota Eszter.

 

A másnap megrendezésre kerülő harmadik forduló keretében az állatvédő művészek és egy kutya szájkosár-gyártó cég jogi képviselőiként kellett vitatkozni. A vita alapjául szolgáló tényállás szerint az egyik "ügyfél" felvette magára a szájkosarat ezzel jelezve, hogy az állatok szabadságát ez mennyire korlátozza, eközben bele szorult az eszközbe és megsérült. Erről egy videót is készített, ami gyorsan elterjedt a neten hátrányosan érintve a gyártó cég megítélését.

 

A bronzmeccs keretében megrendezett vita során pedig abban a kérdésben kellett ütköztetni az álláspontokat, hogy közigazgatási határozatnak minősül-e alakilag és tartalmilag egy olyan szakmai testület levele, amely testületben kötelező a tagság a tevékenység jogszerű végzéséhez.

 

A bronzmeccsre és a döntőre több mint százfős hallgatóság előtt került sor a Bank Center konferenciatermében, amelynek eredményeként:

 

Pszota Eszter III. helyezést, míg

IMG_0266

 

Berki Tünde IV. helyezést ért el.

IMG_0277

 

 

A szóbeli fordulón résztvevőket dr. Telegdy Gergely mesteroktató készítette fel.

 

Szívből gratulálunk a sikeres szerepléshez!A Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyről további részletek az Alapítvány honlapján olvashatóak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek