Bezár

Hírek

RV

Felhívás retorikai versenyre

Felhívás retorikai versenyre

2024. március 20.
2 perc

A Pro Jure Egyesület az SZTE ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézetével és az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetével közösen retorikai versenyt szervez polgári jogi és büntetőjogi szekcióban, ahol az indulók bemutathatják érvelési készségüket. A két szekció lebonyolításának szabályai némileg eltérnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


KÖZÖS SZABÁLYOK:

A verseny két szekciója egy időben fog zajlani, így a jelentkezés csak egy szekcióba lehetséges.

A versenyzők értékelését szakmai zsűri fogja végezni.

A versenyre egyénileg lehet jelentkezni.

A verseny időpontja: 2024. április 11.

Jelentkezési határidő: 2024. március 23.

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet: https://bit.ly/49AyMrx

A BÜNTETŐJOGI SZEKCIÓ SZABÁLYAI:

A verseny egyúttal az Országos Büntetőjogi Perbeszéd Verseny selejtező fordulója, a versenyen elért eredménnyel lehet kvalifikációt szerezni az országos versenyre. Az Országos Büntetőjogi Perbeszéd Verseny szabályainak megfelelően a versenyzők a jogesetet helyben kapják meg, amely az élet, testi épség, egészség elleni bűncselekmények köréből kerül ki. A jogeset megoldására és a perbeszéd kidolgozására 1 óra áll majd rendelkezésre. A versenyre védői és ügyészi pozícióba lehet jelentkezni. A felkészülés után a versenyzők egymás után, de nem párba rendezve adják elő érvelésüket, legfeljebb 10-10 percben. Válaszra-viszonválaszra nincsen lehetőség.

A POLGÁRI JOGI SZEKCIÓ SZABÁLYAI:

A verseny résztvevői egy előre meghatározott tételmondathoz kapcsolódóan fejthetik ki álláspontjukat pro vagy kontra oldalon. A tételmondat legkésőbb a jelentkezés lezárásáig kihirdetésre kerül. A Pro és Kontra oldalra történő beosztás sorsolás útján történik, elsődlegesen a jelentkezők évfolyama alapján. A sorsolás a versenyt megelőző napon történik, ezért érdemes a jelentkezőknek mindkét pozícióra felkészülni. Ezt követően a versenyzők az érvelésüket 8-8 percben adhatják elő. Az érveléseket egymás után, de nem egymásra reagálva kell előadni. A párok ezután további 2-2 percben viszonválasz keretében reagálhatnak a másik oldal érveire. Az a versenyző, aki még nem adta elő saját álláspontját, nem lehet jelen az egyes előadások során. Abban az esetben, ha a tételmondattal kapcsolatban léteznek korábbi bírósági döntések, azok a felkészülés során felhasználhatók, azonban elvárt, hogy a versenyzők ne egy az egyben azok tartalmát adják vissza előadásaikban, hiszen a téma nem kizárólag polgári jogi, hanem erkölcsi, etikai aspektusból is megközelítendő. A verseny során a zsűri elsősorban az érvelési készséget, az érvek előadásmódját és nem az anyagi jogi álláspont helyességét értékeli.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1430389427590836?ref=newsfeed


Verseny_poszter_kep

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek