Ezen a nyáron Luka Khvareshia, a nemzetközi kapcsolatok angol nyelvű mesterképzés hallgatója, az Állam-és Jogtudományi Kar, valamint a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet ösztöndíjának támogatásával részt vett az Európai Közjogi Szervezet (EPLO) által szervezett „A globális közigazgatási jog a gyakorlatban” nyári egyetemen.
A nyári egyetem minden évben más aktuális témákra összpontosít, az idei program az Európai Unió energia-, környezet- és katonai válságaira koncentrált. Az ötnapos intenzív kurzus olyan témákat érintett, mint az Európai Unió és rendszere, az EU gazdasági alapjai, az európai zöld megállapodás és az azzal kapcsolatos kihívások, a közös európai védelem kihívásai és az EU válasza a katonai válságokra, végül pedig a fenntartható fejlődés az EU-ban.

A kurzus egyik legérdekesebb eleme az Energiaügyi Szabályozó Hatósághoz szervezett tanulmányút volt, ahol az előadók bemutatták Görögország tervét az energiaágazat zöld átállásának 2030-ig és 2050-ig történő megvalósítására. Különösen érdekes és tanulságos volt megérteni, hogy a szélturbinák hogyan fognak felváltani más típusú energiákat, és hogy a projekt befejezése után hogyan fogják összekapcsolni az összes görög területet egy elektromos hálózattal. Egy másik tanulmányút keretében a résztvevők ellátogattak a görög parlamentbe, ahol lehetőségük nyílt megismerni annak történetét és részt venni egy parlamenti ülésen.

A program Athénban és Sounionban, két nagyon ikonikus helyszínen zajlott. Ez kiváló lehetőséget nyújtott a hallgatóknak, hogy megismerjék a történelmi környezetet, és kapcsolatokat építsenek ki más résztvevőkkel Európa-szerte, sőt az Egyesült Államokból is.


A kurzus Edoardo Chiti professzor előadásával zárult, amelyben az Európai Zöld Megállapodásról beszélt, annak indokait, felépítését, dinamikáját és következményeit ismertette, majd a hallgatók megvitatták a globális éghajlatváltozás komplexitását és annak hatását az EU jogrendjére.
Az akadémiai tevékenységeken kívül a hallgatók számos történelmi helyszínt látogattak meg Athénban, és ami a legfontosabb, megkóstolták a görög konyha különböző ételeit.
Összességében a program sikeresen ötvözte az akadémiai tanulást, a kulturális ismeretek befogadását és a szakmai kapcsolatépítést.
Riport: Khvareshia Luka
Szerkesztette: Dr. Gültekin-Várkonyi Gizem