Bezár

Statisztikai és Demográfiai Tanszék

Rendezvények/Konferenciák

Rendezvények/Konferenciák

2015. július 14.
4 perc

Konferenciák:


2020. december 3. 10 óra LEGALTECH A COVID-19 IDEJÉN c. online konferencia


A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar és Gazdaságtudományi Kar közös Statisztikai és Demográfiai Tanszéke tisztelettel meghívja Önt a 2020. december 3-án (csütörtök)10 órai kezdettel megrendezésre kerülő online konferenciára, amely a pandémia LegalTech területére gyakorolt hatásait járja körül. A konferencia a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Statisztikai és Demográfiai Tanszék, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda, a Wolters Kluwer Hungary Kft., a MONTANA Tudásmenedzsment Kft., a Jogi Informatikai Társaság, valamint a Magyar Statisztikai Társaság közös szervezésében valósul meg.


Konferencia meghívója

Konferencia programja

 

Ízelítő a programból:

Jogalkotási dilemmák a veszélyhelyzeti jogalkotásban

Támogató technológiák pandémia idején - Mit akarhatunk és mit tudhatunk?

1E-közszolgáltatások felértékelődése a COVID19 hatására, és ennek következményei

A jövő jogásza - mi lesz a járvány után?

A jogászság egy új korszak hajnalán? A COVID és a modern adatvezérelt jogi munkavégzés és az azt kiszolgáló keresők

Current news of data protection in the shade of Covid-19

 

Az online konferencián való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a kardos.vivien.kata@szte.hu címen lehet megtenni 2020. december 1-ig.

A részvételhez szükséges BBB linket a regisztrációt követően fogjuk elküldeni.

 2018. december 13. SZTE Állam- és Jogtudományi Kar (Tisza Lajos krt. 54), II. emelet JK211 terem.

Jogi informatikai kutatások, trendek - workshop

Ünnepi kötet Dr. Katona Tamás egyetemi tanár 70. születésnapjára - ünnepi kötet átadása

A rendezvény szakmai partnere a Jogi Informatikai Társaság és a Magyar Statisztikai Társaság Közigazgatási-, Igazságügyi és Jogi Informatikai Szakosztálya
2017. szeptember 7-9.

Challenges and Innovations in Statistics Education


Horváth Róbert - emlékülés 2016. november 9. SZTE ÁJTK, 210. terem


Ebben az évben lenne 100 éves Horváth Róbert (1916–1993), a Statisztikai és Demográfiai Tanszék korábbi vezetője, a kar volt dékánja, aki a hazai és a nemzetközi statisztikai életnek egyaránt meghatározó alakja volt: tisztséget töltött be a Magyar Statisztikai Társaságban (MST), az MTA Statisztikai Bizottságában, illetve az ISI (International Statistical Institute) alelnöke is volt. Emlékének tisztelegve a Szegedi Tudományegyetem Statisztikai és Demográfiai Tanszéke az MST Statisztikatörténeti, valamint Közigazgatási, Igazságügyi és Jogi Informatikai szakosztályaival és az MTA Statisztikai Tudományos Albizottságával közösen emlékülést szervezett 2016. november 9-én a jelenlegi 210-es teremben, a tanszék egykori helyén.
Az ülés első felében Gyémánt Richárd a tanszék történetéről beszélt, míg
Derzsy Márk és Kovács Csaba (KSH) Horváth Róbertet a KSH Könyvtár kézirattárában őrzött hagyaték tükrében mutatta be. Laczka Éva (MST) egykori tanszékvezetőnk gazdaságstatisztikai munkásságát, míg Katona Tamás a történeti demográfiai munkásságát mutatta be. Az ülés második felében kollégák, családtagok, egykori tanítványok osztották meg gondolataikat Horváth Róbertről.

Az ülések anyagai letölthetőek a tanszék honlapjáról.

 

Képek


Anyagok:


A Statisztikai és Demográfiai Tanszék vezetői

Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika

Horváth Róbert irathagyatéka
 


2014. február 4. Módszertani kihívások a társadalmi, gazdasági folyamatok vizsgálatakor című műhelykonferencia


2009. Társadalmi és Gazdasági Folyamatok elemzésének módszertani kérdései


Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és a Központi Statisztikai Hivatal 2009. november 19. és 21. között „Challenges for Analysis of the Economy, the Businesses and Social Progress” (Társadalmi és gazdasági folyamatok elemzésének módszertani kérdései) címmmel szervezett nemzetközi konferenciát Szegeden a Kar alapításának tízedik évfordulója tiszteletére, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága Gazdaságtudományi Szakbizottságának társszervezésében. A jubileumra való tekintettel a rendezvényen, melynek Tudományos Bizottságában számos hazai szaktekintély szerepelt, statisztikai, gazdaság- és társadalomtudományi előadások hangzottak el.

Az ülést nagy érdeklődés kísérte. A szervezők eredetileg 70–80 főre számítottak, ezzel szemben 217-en vettek részt a konferencián, akiknek 60 százaléka külföldi volt. Ők a világ 30 különböző országából érkeztek: az Európai Unión kívül többek között Mexikóból, Ausztráliából, Japánból, Koreából, Iránból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Oroszországból, Grúziából, Törökországból, Albániából, Montenegróból és Macedóniából. Az angol nyelvű rendezvény három napja alatt közel 200 előadás hangzott el.

DSC_0166

 

A konferenciát mind a szervezők, mind a résztvevők jónak ítélték. Az utóbbiak különösen elégedettek voltak a Szervezőbizottság munkájával és a konferencia helyszínével.

Összességében a konferencia nagyon jó lehetőséget nyújtott az itthoni és a külföldi kutatóműhelyek munkáinak megismerésére, valamint a kapcsolatépítésre.

A részletes program és az előadások absztraktkötete a http://www.eco.u-szeged.hu/kutatas-tudomany/statisztikai-demografiai/tudomanyos-kozlemenyek honlapról tölthető le.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek