Rendezvények/Konferenciák

Konferenciák:


2009. Társadalmi és Gazdasági Folyamatok elemzésének módszertani kérdései


Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és a Központi Statisztikai Hivatal 2009. november 19. és 21. között „Challenges for Analysis of the Economy, the Businesses and Social Progress” (Társadalmi és gazdasági folyamatok elemzésének módszertani kérdései) címmmel szervezett nemzetközi konferenciát Szegeden a Kar alapításának tízedik évfordulója tiszteletére, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága Gazdaságtudományi Szakbizottságának társszervezésében. A jubileumra való tekintettel a rendezvényen, melynek Tudományos Bizottságában számos hazai szaktekintély szerepelt, statisztikai, gazdaság- és társadalomtudományi előadások hangzottak el.

Az ülést nagy érdeklődés kísérte. A szervezők eredetileg 70–80 főre számítottak, ezzel szemben 217-en vettek részt a konferencián, akiknek 60 százaléka külföldi volt. Ők a világ 30 különböző országából érkeztek: az Európai Unión kívül többek között Mexikóból, Ausztráliából, Japánból, Koreából, Iránból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Oroszországból, Grúziából, Törökországból, Albániából, Montenegróból és Macedóniából. Az angol nyelvű rendezvény három napja alatt közel 200 előadás hangzott el.

DSC_0166

 

A konferenciát mind a szervezők, mind a résztvevők jónak ítélték. Az utóbbiak különösen elégedettek voltak a Szervezőbizottság munkájával és a konferencia helyszínével.

Összességében a konferencia nagyon jó lehetőséget nyújtott az itthoni és a külföldi kutatóműhelyek munkáinak megismerésére, valamint a kapcsolatépítésre.

A részletes program és az előadások absztraktkötete a http://www.eco.u-szeged.hu/kutatas-tudomany/statisztikai-demografiai/tudomanyos-kozlemenyek honlapról tölthető le.
2014. február 4. Módszertani kihívások a társadalmi, gazdasági folyamatok vizsgálatakor című műhelykonferencia

Horváth Róbert - emlékülés 2016. november 9. SZTE ÁJTK, 210. terem


Ebben az évben lenne 100 éves Horváth Róbert (1916–1993), a Statisztikai és Demográfiai Tanszék korábbi vezetője, a kar volt dékánja, aki a hazai és a nemzetközi statisztikai életnek egyaránt meghatározó alakja volt: tisztséget töltött be a Magyar Statisztikai Társaságban (MST), az MTA Statisztikai Bizottságában, illetve az ISI (International Statistical Institute) alelnöke is volt. Emlékének tisztelegve a Szegedi Tudományegyetem Statisztikai és Demográfiai Tanszéke az MST Statisztikatörténeti, valamint Közigazgatási, Igazságügyi és Jogi Informatikai szakosztályaival és az MTA Statisztikai Tudományos Albizottságával közösen emlékülést szervezett 2016. november 9-én a jelenlegi 210-es teremben, a tanszék egykori helyén.
Az ülés első felében Gyémánt Richárd a tanszék történetéről beszélt, míg
Derzsy Márk és Kovács Csaba (KSH) Horváth Róbertet a KSH Könyvtár kézirattárában őrzött hagyaték tükrében mutatta be. Laczka Éva (MST) egykori tanszékvezetőnk gazdaságstatisztikai munkásságát, míg Katona Tamás a történeti demográfiai munkásságát mutatta be. Az ülés második felében kollégák, családtagok, egykori tanítványok osztották meg gondolataikat Horváth Róbertről.

Az ülések anyagai letölthetőek a tanszék honlapjáról.

 

Képek


Anyagok:


A Statisztikai és Demográfiai Tanszék vezetői

Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika

Horváth Róbert irathagyatéka
Challenges and Innovations in Statistics Education

2017. szeptember 7-9.