Rendezvények/Konferenciák

Konferenciák:


2009. Társadalmi és Gazdasági Folyamatok elemzésének módszertani kérdései


Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és a Központi Statisztikai Hivatal 2009. november 19. és 21. között „Challenges for Analysis of the Economy, the Businesses and Social Progress” (Társadalmi és gazdasági folyamatok elemzésének módszertani kérdései) címmmel szervezett nemzetközi konferenciát Szegeden a Kar alapításának tízedik évfordulója tiszteletére, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága Gazdaságtudományi Szakbizottságának társszervezésében. A jubileumra való tekintettel a rendezvényen, melynek Tudományos Bizottságában számos hazai szaktekintély szerepelt, statisztikai, gazdaság- és társadalomtudományi előadások hangzottak el.

Az ülést nagy érdeklődés kísérte. A szervezők eredetileg 70–80 főre számítottak, ezzel szemben 217-en vettek részt a konferencián, akiknek 60 százaléka külföldi volt. Ők a világ 30 különböző országából érkeztek: az Európai Unión kívül többek között Mexikóból, Ausztráliából, Japánból, Koreából, Iránból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Oroszországból, Grúziából, Törökországból, Albániából, Montenegróból és Macedóniából. Az angol nyelvű rendezvény három napja alatt közel 200 előadás hangzott el.

DSC_0166

 

A konferenciát mind a szervezők, mind a résztvevők jónak ítélték. Az utóbbiak különösen elégedettek voltak a Szervezőbizottság munkájával és a konferencia helyszínével.

Összességében a konferencia nagyon jó lehetőséget nyújtott az itthoni és a külföldi kutatóműhelyek munkáinak megismerésére, valamint a kapcsolatépítésre.

A részletes program és az előadások absztraktkötete a http://www.eco.u-szeged.hu/kutatas-tudomany/statisztikai-demografiai/tudomanyos-kozlemenyek honlapról tölthető le.
2014. február 4. Módszertani kihívások a társadalmi, gazdasági folyamatok vizsgálatakor című műhelykonferencia

Horváth Róbert - emlékülés 2016. november 9. SZTE ÁJTK, 210. terem


Ebben az évben lenne 100 éves Horváth Róbert (1916–1993), a Statisztikai és Demográfiai Tanszék korábbi vezetője, a kar volt dékánja, aki a hazai és a nemzetközi statisztikai életnek egyaránt meghatározó alakja volt: tisztséget töltött be a Magyar Statisztikai Társaságban (MST), az MTA Statisztikai Bizottságában, illetve az ISI (International Statistical Institute) alelnöke is volt. Emlékének tisztelegve a Szegedi Tudományegyetem Statisztikai és Demográfiai Tanszéke az MST Statisztikatörténeti, valamint Közigazgatási, Igazságügyi és Jogi Informatikai szakosztályaival és az MTA Statisztikai Tudományos Albizottságával közösen emlékülést szervezett 2016. november 9-én a jelenlegi 210-es teremben, a tanszék egykori helyén.
Az ülés első felében Gyémánt Richárd a tanszék történetéről beszélt, míg
Derzsy Márk és Kovács Csaba (KSH) Horváth Róbertet a KSH Könyvtár kézirattárában őrzött hagyaték tükrében mutatta be. Laczka Éva (MST) egykori tanszékvezetőnk gazdaságstatisztikai munkásságát, míg Katona Tamás a történeti demográfiai munkásságát mutatta be. Az ülés második felében kollégák, családtagok, egykori tanítványok osztották meg gondolataikat Horváth Róbertről.

Az ülések anyagai letölthetőek a tanszék honlapjáról.

 

Képek


Anyagok:


A Statisztikai és Demográfiai Tanszék vezetői

Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika

Horváth Róbert irathagyatéka
Challenges and Innovations in Statistics Education

2017. szeptember 7-9.

 

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 16.
  18:00 - 20:00
  A Bűnügyi Tudományok Intézete 2018. október 16-án 18:00-tól tartja következő TDK ülését, amelynek keretében a BTI oktatója, meghívott előadója, Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya, valamint Prof. Dr. Karsai Krisztina, a BTI intézetvezető egyetemi tanára tart előadást, kerekasztal-beszélgetést a következő témában: "Designer drogok elleni küzdelem - tényleg büntetőjogi kérdés?" A BTI szeretettel vár minden érdeklődőt!
 • október 17.
  13:00 - 15:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • október 18.
  09:00 - 16:30
 • október 18.
  10:00 - 12:00
  Az Üzleti Jogi Intézet szervezésében a La Sapienza Egyetem oktatója és kutatója, Maria Romana Allegri professzor angol nyelvű előadása
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!