Bezár

Hírarchívum

UJI

Sikeresen szerepeltek az SZTE-ÁJTK üzleti jogi modulos hallgatói a XVII. Országos Agrárjogi Jogesetmegoldó és Perbeszédversenyen!

Sikeresen szerepeltek az SZTE-ÁJTK üzleti jogi modulos hallgatói a XVII. Országos Agrárjogi Jogesetmegoldó és Perbeszédversenyen!

2023. december 13.
5 perc

Kiemelkedő helyezéseket ért el az Üzleti Jogi Intézet végzős hallgatóiból összeálló csapat, a XVII. Országos Agrárjogi Jogesetmegoldó és Perbeszédversenyen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A rendezvényre 2023. november 14-én, a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának szervezésében került sor, ahol a 4 főből álló szegedi csapat remekül vette az akadályokat. A csapat tagjai: Heródek Szabolcs István, Pap Norbert György, Pavlákovics Máté és Vass János ötödéves joghallgatók. A versenyzők felkészítői az Üzleti Jogi Intézet oktatói, Dr. Hegyes Péter István és Dr. Árvai Gergő tanár urak vállalták magukra. A felkészítés és a befektetett munka meghozta gyümölcsét: Vass János egyéni alperesi pozícióban, míg Heródek Szabolcs, Pap Norbert és Pavlákovics Máté csapatban állhattak fel a dobogó harmadik fokára.


A versenyről, a felkészülésről és az eredményekről kérdeztük versenyzőinket és felkészítő oktatóikat:


Miért döntöttek úgy, hogy ebben a témakörben kívánják megmérettetni magukat?

Heródek Szabolcs: „Ötödéves hallgatóként a szakdolgozatomat az agrárjog területén írom, amelynek középpontjában a mező- és erdőgazdasági földek adás-vételi gyakorlata áll. Azért döntöttem a versenyen való részvétel mellett, mert úgy gondoltam, hogy az ott megszerzett ismeretek, tapasztalatok és a megmérettetés alapját képező jogeset bővítheti a tudásomat ezen a területen.”

Pap Norbert: „Személyes véleményem szerint az agrár jog az egyik legfeltörekvőbb tudományos jogi terület, de mégis a legelhanyagoltabb területek közé tartozik. És nem utolsó sorban, főleg vidéken, a gyakorlatban is kiemelkedő jelentőségű jogi terület a termőföldek tulajdonszerzése és használata.

Pavlákovics Máté: „Az előző félévben találkoztunk az Agrárjog kurzussal. Véleményem szerint a jogterület nagyon fontos szerepet tölt be a hazai jogrendszerben, így szerettem volna elmélyíteni az előző félévben megszerzett tudást a témakörrel kapcsolatban.”

Vass János: „Igazából, maga a téma is érdekes számomra, valamint családi okokból is érdekelt a mezőgazdaság és ehhez kapcsolódóan az agrárjog is.”


Hogyan zajlott a felkészülés és maga a verseny?

Heródek Szabolcs: „A versenyre alapvetően a bírói gyakorlat vizsgálatán keresztül készültünk fel, áttekintve minden egyes bírósági határozatot, amelyet relevánsnak tekintettünk a témaköröket illetően. Ezeket a társaimmal felosztottuk egymás között, és kivonatokat készítettünk, ezzel is segítve egymás felkészülését. A verseny során három főből álló csapatokat alkottunk: egyik hallgatótársam az alperesi álláspontot fogalmazta meg a perbeszéd-versenyre, én pedig a felperesi álláspontot kívántam kialakítani a kiadott szempontok szerint, harmadik társunk pedig a jogeset megoldását készítette el, amely megoldás végül az értékelés alapját képezte a csapatok között.”

Pap Norbert: „A felkészülés gyakorlatorientált volt, precedensértékű határozatokat bogoztunk ki és tanulmányoztunk. A verseny pedig két etapbol állt, egy jogesetmegoldás és egy perbeszéd előadás részből. A két etap természetesen egymásra épült így mutatkozott meg a csapatmunka előnye.”

Pavlákovics Máté: „A felkészülés során átnéztük a hatályos szabályozást, valamint területenként felosztva elemeztük a releváns joggyakorlatot.”

Vass János: „A felkészülés úgy gondolom remek volt mert nem csak a csapat készült hétről hétre, hanem hétről hétre segítettek minket kiváló oktatóink is: Dr. Hegyes Péter tanár úr, valamint Dr. Árvai Gergő tanár úr. A verseny abból állt, hogy a csapatnak egy jogesetet kellett megoldania, amire két óra állt rendelkezésre. A következő megmérettetés az volt, hogy minden csapat választott egy felperest és egy alperest, akik a többi versenyzővel szimuláltak egy tárgyalást, és ezen eredmények adták a helyezéseket.”


Milyen érzés volt felállni a „dobogóra”?

Heródek Szabolcs: „Remek érzéssel tölt el, hogy harmadik helyezést érhettünk el csapattársaimmal. Úgy gondolom, hogy a felkészülésbe fektetett energia megtérült, és megtiszteltetésnek érzem, hogy öregbíthettük Karunk hírnevét.”

Pap Norbert: „Megnyugtató. Bár nem értettünk egyet mindenben a zsűrivel, tudták értékelni a munka minőséget és a befektetett energiát.”

Pavlákovics Máté: „Számomra kiemelkedő élmény volt a felkészülés, illetve maga a verseny, mivel ez volt az első perbeszédversenyem. Az viszont külön öröm, hogy helyezést is el tudtunk érni csapatként, ami a részt vevő csapattagok, illete a felkészítő oktatók nélkül nem sikerült volna. Ezt külön köszönöm nekik.”

Vass János: „Remek érzés volt, számomra külön örömet, valamint boldogságot jelentett az is, hogy elnyerhettem külön kategóriában, alperesként a III. helyezést.”


Természetesen a csapat felkészítő tanárait is megkérdeztük, miként értékelték a verseny lebonyolítását és a szegedi csapat szereplését:

Dr. Hegyes Péter: „Az országos agrárjogi perbeszédverseny 17. alkalommal került megrendezésre. Sajnos a COVID járvány miatt 3 év is kimaradt, a járványt követően nehezen szerveződött újra az együttműködés. Ezért nagyon örültünk neki, hogy a Horváth Gergely vezette győri társtanszékünk vállalta, hogy idén megrendezik a versenyt. Ennek megfelelően a megmérettetésre a győri Széchenyi István Egyetem, Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán került sor. A szervezés mind tudományos, mind vendéglátói oldalról nagyon magas színvonalú volt. A szegedi csapat felkészítését kollégámmal, Árvai Gergővel vállaltuk, de ki kell emeljem, hogy a csapat tagjai nagymértékű önálló munkát is végeztek az eredményes szereplés érdekében.”

Dr. Árvai Gergő: „Az Agrárjogi Perbeszédverseny a győri Széchenyi István Egyetem, Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán került megrendezésre. A versenyszervezés precízen, kiemelkedő színvonalon történt, a szervezők hozzáállása pedig példaértékű volt, nem megfeledkezve a győri kollégák vendégszeretetéről. A szegedi csapatot Dr. Hegyes Péter István tanár úrral közösen igyekeztünk felkészíteni, amelynek keretében még a Győr felé vezető út is szakmai diskurzussal telt. A szegedi csapat tagjai lelkiismeretesen és szorgalmasan készültek az megmérettetésre, amely a szakmai zsűri döntése értelmében a versenyeredményeken is megmutatkozott. A bronzérem elnyerésével a csapat tagjai méltán öregbítették a szegedi joghallgatók hírnevét, tanúbizonyságot téve a tudományos felkészültségről és a szakmai alázatról."

A versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak ezúton is gratulálunk, és további hasonló sikereket kívánunk!

Szerző: Auer Bence András

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek