Bezár

Hírarchívum

Dr._habil_Szalai_Aniko

Nagy sikernek örvendett az SZTE ÁJTK első Nemzetközi Hete

Nagy sikernek örvendett az SZTE ÁJTK első Nemzetközi Hete

2023. november 28.
4 perc

Több mint húsz, nemzetközileg elismert és ismert előadó, és mintegy százötven magyar és külföldi hallgató vett részt a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar első alkalommal megrendezett Nemzetközi Hetén. Az egyhetes eseménysorozatról Dr. Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK nemzetközi kapcsolatokért felelős dékáni megbízottja mesélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Mi volt az egyhetes eseménysorozat apropója?

 

– Az elmúlt években több nemzetközi eseményen is részt vett a kar, illetve mi magunk is szerveztünk olyan eseményeket, amelyeken külföldi szakértők adtak elő. A Nemzetközi Hét apropóját a nemzetköziesítés adta, szerettük volna a hallgatóink ismereteit bővíteni, legyen szó joghallgatóról, politológia vagy nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóról. Szerettük volna, hogy ha a szakmai nyelvi képességeik fejlődnek és nyitottabbá válnak bizonyos témák és egyúttal a világ iránt. A másik apropót a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ fennállásának 10. évfordulója adta.

 

– Igen magas színvonalú előadásokban lehetett részük a hallgatóknak, tekintve az előadók névsorát.

 

– Így van, nagyon örültünk, hogy több nemzetközileg is elismert szakértő, oktató és kutató is elfogadta a meghívásunkat. Ezáltal azon hallgatóinknak is lehetősége nyílt betekintést nyerni abba, hogy miként működik mindaz külföldön, amiről idehaza a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán magyar viszonylatokban tanulnak, akiknek még eddig nem volt szerencséjük külföldre látogatni ilyen célból. Voltak olyan előadók, akikkel a jogi kar nagyon régóta, nagyon jó kapcsolatot ápol és voltak köztük olyanok is, akikkel nemrég alakítottunk ki különböző együttműködéseket és először látogattak el hozzánk.

 

– Melyik előadás, előadó iránt volt a legnagyobb érdeklődés?

 

– A legnagyobb érdeklődés egy portugál előadó, Prof. Dr. José Pinto előadása iránt volt, aki az átalakuló világrendekről beszélt, kétszer másfél órában. Szóba került az orosz-ukrán és az arab-izraeli háború, az ENSZ kihívói, és megosztotta véleményét arról is, hogy az Egyesült Államoknak megdől-e majd a hegemóniája vagy sem. De szintén sokan vettek részt Goran Marković, az East Sarajevo Egyetem Jogi Karának dékánja előadásán is, aki Bosznia-Hercegovina alkotmányos berendezkedéséről beszélt, amelynek alapját Jugoszlávia szétesése adta. Értékelte az elmúlt évtizedeket, és mesélt arról is, hogy milyen most a kapcsolata a bosnyákoknak a szerbekkel vagy a horvátokkal. A szűkebb, szakmaspecifikus előadásokon azonban leginkább azok vettek részt, akiket mélyebben is érintett az adott téma. Az online előadások közül, a lengyel előadók közigazgatási joggal foglalkozó előadásai is népszerűek és sikeresek voltak – különösen amelyik az orosz-ukrán háború miatt a lengyel közigazgatasi rendszert érintő kihívásokról szólt.

 

– A Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ fennállásának 10. évfordulója volt a másik apropó, ahogyan említette. Ennek kapcsán mit lehet tudni?

 

– Az SZTE Frankofón Egyetemi Központ éppen 10 éve, hogy létrejött és nagy segítségére van a Szegedi Tudományegyetemnek a francia kapcsolatok, különböző együttműködések kialakításában, ápolásában. A Nemzetközi Héten, ahogyan említettem igen, ez is szerepet kapott. Két esemény épült köré, az egyik egy konferencia volt, ami a rendkívüli jogrendekről szólt és az SZTE Frankofón Egyetemi Központ mellett a Francia magyar nagykövetség illetve az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének szervezésében jött létre. A másik, egy kétnapos képzés volt, ami ugyancsak az SZTE Frankofón Egyetemi Központ, a Babes-Bólyai Egyetem és egy francia egyesület szervezésében jött létre, akik a holokauszttal foglalkoznak. Ezen a kolozsvári illetve a szegedi nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók vehettek részt.

 

– Mire törekedtek a Nemzetközi Hét programjainak összeállításakor?

 

– Elsősorban arra, hogy a diskurzusok és a viták szakmai alapokra épülve menjenek végbe, mindeközben az előadások sora színes, érdekes, izgalmas, és persze aktuális, az éppen adott tanulmányhoz köthető legyen a hallgatók számára. Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja különösen fontosnak tartja, hogy a meglévő, hagyományosnak mondható programok, események mellett, újakat is teremtsünk, a 21. századi igényeknek megfelelően. Ezen egy egész csapat dolgozik együtt a karon.

 

– Milyen jutalomban részesültek azok a hallgatók, akik részt vettek a Nemzetközi Héten?

 

– Azok a hallgatók, akik részt vettek a Nemzetközi Héten szervezett előadásokon, képzéseken vagy konferenciákon, igazolásban részesültek. Az igazolást csak azok kapták meg, akik két, 90 perces előadáson is jelen voltak.


Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek