Bezár

Hírek

Kiemelt_hir

314 óra pro bono jogi segítséget nyújtott a Jogklinika az őszi félévben

314 óra pro bono jogi segítséget nyújtott a Jogklinika az őszi félévben

2024. február 26.
2 perc

A szegedi jogi kar elkötelezett az egyetem harmadik missziója, vagyis a szociális fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás teljesítése mellett. Karunk számos módon tesz eleget az egyetem e küldetésének, amelynek egyik formája a jogklinika program működtetése immár 19 éve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jogklinika kurzust választó hallgatók a szemeszter során olyan helyi civil szervezetekkel dolgoznak együtt mint a Fatimaház Alapítvány, a Vakok és Gyengénlátok Csongrád Megyei Egyesülete, illetve az Ágota Alapítvány. A kurzus során hallgatóink tutor oktatók irányítása mellett nyújtanak jogi segítséget az igénylő szervezeteknek és a szervezetek tagjainak. Tekintettel arra, hogy a jogklinikás hallgatók „ügyfélköre” rendkívül heterogén, ezért a jogi problémák széles skálájával találkoznak a félév során, többek között diszkriminációs ügyek, szociális ellátás, családjogi és munkajogi kérdések.

A jogi tanácsadás mellett a jogklinika vezetői (Tóth Judit és Kálmán Renáta) a helyi igényeket felmérve jogtudatosító előadások kidolgozásába kezdtek, így a joghallgatóknak jogi kérdésekben való segítségnyújtás mellett lehetőségük van arra, hogy 1-1 jogilag releváns témában közérthetően, a közönség igényeihez igazodva jogi felvilágosító előadásokat tartsanak. Az őszi félévben az Ágota Alapítvány diákjainak személyiségi jogi, médiatudatossági, illetve szabálysértési kérdésekben tartottak előadást a jogklinikások, amely témaköröket gyakorlati példákon keresztül, a korosztálynak megfelelő mélységben dolgozták fel. A szegedi Vakok Egyesülete a jogklinika programmal közösen immár második alkalommal rendezett diszkriminációs témakörben jogtudatosító napot, amelyen több vármegye vak és látássérült személyeket képviselő egyesületének vezetője vett részt.

IMG_7929

Figyelemre méltóak az őszi szemeszter számai, hiszen a félév során a jogklinikás diákok és tutor oktatóik összesen 314 órát töltöttek pro bono jogi tanácsadással és jogtudatosító előadások megtartásával. E szám is jól példázza mennyire elkötelezettek a joghallgatók és az oktatók a helyi társadalom joghoz és igazságszolgáltatáshoz való hozzáférése iránt.

Ezúton is köszönjük az hallgatóknak, tutor oktatóinknak és a jogklinika program vezetőinek az elköteleződésüket és további eredményes munkát kívánunk a Jogklinikának!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek