Bezár

Hírek

Egyiptom

Tíz éves együttműködés, mesebeli Afrika

Tíz éves együttműködés, mesebeli Afrika

2024. március 11.
2 perc

Február 28-29-én két napos látogatáson vett részt Prof. Dr. Görög Márta, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja és Dr. Kruzslicz Péter, a karon működő francia nyelvű képzések képzési igazgatója a nemzetközi Frankofónia közvetlen szerveként működő Senghor Egyetem alexandriai székhelyén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptemberben lesz tíz éve, hogy a szubszaharai Afrika tizenhat országából fogad hallgatókat az Állam- és Jogtudományi Kar a Senghor Egyetemmel közösen kidolgozott és hirdetett francia nyelvű nemzetközi tanulmányok szak úgynevezett Afrika-Európa fejlődés szakirányán.

Az eddig beiratkozott kilenc évfolyamon összesen már 244 hallgató tanulhatott a nemzetközi tanulmányok elsősorban a két kontinens, azon belül is az Európai Unió és Afrika együttműködését a középpontba helyező képzésen, és fejleszthette a nemzetközi együttműködési projektek megvalósításához szükséges képességeit.

Különleges, egészen egyedülálló, hogy a Senghor Egyetem összesen tizenhárom külföldi campusa közül az egyetlen európai éppen a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben jött létre. Mindez jelentős mértékben az intézmény a frankofón hálózatokban betöltött jelentős szerepének köszönhető.

A látogatás során Dékán Asszonyt és Képzési Igazgató Urat fogadta Thierry Verdel a Senghor Egyetem rektora és Jean-Dominique Assié a külföldi campusokért és együttműködésekért felelős igazgató. A partneregyetem legmagasabb szintű vezetői bemutatták az intézményt és hangsúlyozták az együttműködés sikerességét.

A tízéves együttműködés vonatkozásában a látogatás arra is lehetőséget biztosított, hogy a felek áttekintsék az eddigi eredményeket, és a képzés értékelését követően közösen gondolkozzanak el a fejlesztési lehetőségekről.

IMG_6901

A megújulás fontosságának hangsúlyozása mellett az értékelés során a felek egyetértettek abban, hogy az intézményközi együttműködés már jelenleg is nagyon sikeres. Az új ötletek pedig hozzájárulhatnak e siker fenntartásához, megerősítéséhez.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a frankofón Afrika kapcsolata nem csupán megmarad, de több szinten és szállal is tovább bővülhet a látogatás nyomán a következő időszakban.

A mesebeli Afrika a két évfolyamon összesen több mint ötven hallgatóval zajló mesterképzésnek köszönhetően már jelenleg is erősen jelen van Szegeden. Az intézményközi együttműködésben rejlő további képességek felhasználásával pedig a magyar hallgatóknak és a szegedi oktatóknak, illetve kutatóknak is számos szakmai lehetőség biztosítható.

2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek