215785474

Együttműködés a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel

2012. július 3-án együttműködési szerződést írt alá az SZTE és a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem, amelynek keretében oktatási és kutatási együttműködést kezd a két intézmény: októberben megérkezik az első tíz kínai hallgató is az ÁJTK-ra.

– Házi csúcsot döntött a Szegedi Tudományegyetem: az első tárgyalások 2011 októberében kezdődtek Sanghaiban, és kevesebb mint egy év alatt megszületett a kézzelfogható eredmény, mert Szegeden aláírtuk az SZTE és a SHUPL közötti megállapodást, így aztán a kínai kollégák már kezdhetnek is csomagolni.

web2

A két intézmény közötti együttműködésre számtalan lehetőség kínálkozik, az kiterjed több karra is – fogalmazott Szabó Gábor. Az SZTE rektora elmondta: a kínai egyetem érdeklődik például a szociológia iránt, amit nem a jogi karon oktatnak. Most azonban a jogi programokkal, az Európa-tanulmányokkal indul az SZTE és a SHUPL közti együttműködés. – A kooperáció alapja, hogy a két intézmény karaktere szerencsésen egészíti ki egymást – így a rektor. Kiemelte: a sanghaji universitas fiatal, de dinamikusan fejlődik, és érdeklődik a nagy hagyományokkal rendelkező Szegedi Tudományegyetem, illetve annak jogi kara iránt.

web3

A kínai kapcsolat bővítése illeszkedik az SZTE intézményfejlesztési stratégiájába, amelynek központi eleme az idegen nyelvű oktatás bővítése és ezzel a külföldi hallgatóknak a szegedi egyetemre vonzása – tette hozzá a rektor. A szerződés aláírási ceremóniája után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi kínai kapcsolatfelvételben és annak fejlesztésében jelentős Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnökének a szerepe, aki kezdeményezője az SZTE Konfuciusz Intézete alapításának. Az SZTE rektora kifejtette: Szeged érdeke is, hogy valamiféle kínai kikötővé váljon. A Tisza-parti város számára ugyanis kitörési pont az oktatás és gazdaság terén létrejövő kínai-magyar együttműködés.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • október 30.
  14:00 - 16:00
 • november 14.
  17:00 - 19:30
  A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék szervezésében I. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Jogi Ki Mit Tud? Verseny. A Verseny fő célja a nemzetközi jogi érdeklődés felkeltése és a tanultak kötetlen környezetben való megmérettetése. A Versenyen a legjobb helyezést elérő csapatok a gyakorlaton ZH mentességet, így félév végi jegyet szerezhetnek (amennyiben a ZH mentességhez a félév során gyűjtött hiányzás a megengedett 2 alkalmon belül marad). A részletes versenykiírás letölthető az esemény oldaláról, vagy megtekinthető a tanszéki honlapon, a "Hírek" menüpontban. A verseny szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre és az azt követő kötetlen beszélgetésre! Természetesen, a versenyt csak megtekinteni kívánó nézőket is szívesen látjuk a rendezvényen!
 • november 29.
  09:30 - 10:15
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00