215785474

Együttműködés a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel

2012. július 3-án együttműködési szerződést írt alá az SZTE és a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetem, amelynek keretében oktatási és kutatási együttműködést kezd a két intézmény: októberben megérkezik az első tíz kínai hallgató is az ÁJTK-ra.

– Házi csúcsot döntött a Szegedi Tudományegyetem: az első tárgyalások 2011 októberében kezdődtek Sanghaiban, és kevesebb mint egy év alatt megszületett a kézzelfogható eredmény, mert Szegeden aláírtuk az SZTE és a SHUPL közötti megállapodást, így aztán a kínai kollégák már kezdhetnek is csomagolni.

web2

A két intézmény közötti együttműködésre számtalan lehetőség kínálkozik, az kiterjed több karra is – fogalmazott Szabó Gábor. Az SZTE rektora elmondta: a kínai egyetem érdeklődik például a szociológia iránt, amit nem a jogi karon oktatnak. Most azonban a jogi programokkal, az Európa-tanulmányokkal indul az SZTE és a SHUPL közti együttműködés. – A kooperáció alapja, hogy a két intézmény karaktere szerencsésen egészíti ki egymást – így a rektor. Kiemelte: a sanghaji universitas fiatal, de dinamikusan fejlődik, és érdeklődik a nagy hagyományokkal rendelkező Szegedi Tudományegyetem, illetve annak jogi kara iránt.

web3

A kínai kapcsolat bővítése illeszkedik az SZTE intézményfejlesztési stratégiájába, amelynek központi eleme az idegen nyelvű oktatás bővítése és ezzel a külföldi hallgatóknak a szegedi egyetemre vonzása – tette hozzá a rektor. A szerződés aláírási ceremóniája után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi kínai kapcsolatfelvételben és annak fejlesztésében jelentős Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnökének a szerepe, aki kezdeményezője az SZTE Konfuciusz Intézete alapításának. Az SZTE rektora kifejtette: Szeged érdeke is, hogy valamiféle kínai kikötővé váljon. A Tisza-parti város számára ugyanis kitörési pont az oktatás és gazdaság terén létrejövő kínai-magyar együttműködés.

Hírek RSS

Hírek

Események

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17. - 21.
  Egész napos
  III. International Week of Criminal Law / III. Internationale Woche des Strafrechts Szervező: ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete. 9 külföldi partneregyetemről (görög, német, tajvani, török, szerb, spanyol, olasz, román és orosz egyetemekről) érkeznek a karra jogászprofesszorok, akik a büntetőjog válogatott kérdéseiről tartanak előadásokat, valamint egy előre meghatározott témát (a tévedés szerepe a büntetőjogban) közösen dolgoznak fel a hallgatókkal jogösszehasonlító szeminárium keretében. Az intenzív hét végén kerekasztal-beszélgetést tartunk "Európa büntetőjoga 20 év múlva" címmel. A program angol és német nyelven folyik.
 • szeptember 26.
  14:30 - 16:00
 • szeptember 27.
  09:00 - 11:00
 • 2019. január 10.
  09:00 - 16:00

Legolvasottabb