Bezár

Felvételizőknek

Gyakori kérdések és válaszok

Gyakori kérdések és válaszok

2021. január 13.

1. A nemzetközi és európai kereskedelmi és befektetési szakjogász LLM képzéssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy levelező képzést is terveznek indítani, illetve, hogy a nappali tagozaton milyen rendszerességgel lesznek órák? Köszönöm előre is!


Válasz: A képzés a 2023/2024-es tanévben nappali tagozaton, angol nyelven indul, az oktatás ennek megfelelően a hét minden munkanapján folyik. A távoktatás indítását is tervezzük a 2023/2024-es tanévtől, amennyiben megfelelő számú jelentkezés érkezik.


2. Ha önköltséges levelező szakra jelentkezek és oda is vesznek fel van e lehetőség államilag támogatottnak lenni a későbbiekben?


Válasz: Levelező képzést csak önköltséges formában indít az SZTE-ÁJTK, így nincs lehetőség a képzést államilag finanszírozott formában folytatni a későbbiekben.


3. Külföldön szerzett alapfokú jogász diploma eleget tesz a feltételeknek mesterképzésre való jelentkezéskor? Esetleg honosítási kérelmet kell benyújtani?


Válasz: A hatályos szabályozás alapján a külföldi bizonyítvánnyal vagy oklevéllel rendelkezők két elismerési forma közül választhatnak:

- teljes jogosultságot adó elismerés (amely nem szükséges a felsőoktatási jelentkezéshez, és amellyel a Tájékoztató nem foglalkozik, erről bővebben a www.oktatas.hu oldalon lehet olvasni,

- továbbtanulás céljából történő elismerés.


A továbbtanulási célú elismerés a felsőoktatási felvételi eljárás része. A hazai érettségi bizonyítvánnyal jogszabály alapján nem egyenértékű külföldi rendszerű középfokú (érettségi bizonyítványok) és a felsőfokú végzettségek elismerése, az Oktatási Hivatal szakmai véleményének figyelembevételével, azon felsőoktatási intézmény hatásköre, amelyben a jelentkező tanulmányait folytatni szándékozik. Az elismerés ezen formája kizárólag a továbbtanulási célnak megfelelő intézménytípusba történő jelentkezésre jogosít. (Az érettségi bizonyítvány vagy az oklevél munkavállalás szempontjából történő elismeréséhez az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által történő, teljes jogosultságot biztosító elismerése szükséges.)


4. Kérdés: A személyügyi munkaügyi és szociális igazgatási alapszakkal milyen helyeken lehet elhelyezkedni?


Válasz: Az SZTE ÁJTK MK-TB Képzések Intézete komplex (munkajogi, munkaügyi kapcsolatok, társadalombiztosítás és HR) ismeretekkel rendelkező személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási szakemberek gyakorlatorientált képzését végzi. Olyan leendő munkatársak képzését tervezzük, akik mind a munkajog, a munkaügy, a munkaügyi kapcsolatok, a társadalombiztosítás és a HR kérdésekben egyaránt tájékozottak. Olyan diplomások lesznek, akik nagyon költséghatékonyan, elmélyült jogi és gyakorlati ismeretekkel felvértezve lesznek képesek egyedül vagy egy csapat részeként egy kisebb, vagy közepes cég – legtágabb értelemben vett – személyi-, munka- és szociális (társadalombiztosítás) ügyeit vinni. Természetesen bármely nagyobb munkáltatónál, vagy multinacionális cégnél is megállják a helyüket. Ezen kívül sokan helyezkednek el állami (pl. kormányhivatalok) és önkormányzati munkáltatóknál (pl. önkormányzati cégek). A Szakon végzett hallgatókat a fenti munkáltatók keresik, szeretik és megbecsülik.


5. Kérdés: A 2021-es felvételi kiegészitésével kapcsolatban érdeklődnék, mely ha jól értelmeztem azt is irja, hogy aki a korábbiakban felsőoktatási szakképzést végzett, az ki tudja váltani az emelt érettségit az oklevéllel, illetve kérheti, hogy az oklevél alapján rangsorolják. Érdeklődni szeretnék, hogy jól értelmeztem-e? Előre is köszönöm a választ.


Válasz: Igen, az emelt szintű érettségi kiváltható a felsőoktatási szakképzéssel, és kérhető az oklevél alapján történő rangsorolás.

 

6. Kérdés 3.osztályos gimis vagyok jövőre felvètelizni szeretnèk jogra. viszont nem tanultam semmilyen termèszettudományos tárgyat mivel közgazdasági gimibe járok. Mit tehetek?


Válasz: A felvételihez szükséges érettségi tárgyak között történelem, magyar nyelv és irodalom, matematika, filozófia, valamint idegen nyelvek szerepelnek, ezek közül a történelem kötelező, ami mellé a másik tárgy beszámítását választani lehet, és a két tárgy közül valamelyiknek emelt szintűnek kell lennie.
Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek